Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Door aanpassingen kan minstens zestig procent weer aan de slag

Tilburg, 14 maart 2017 – Minstens zestig procent van de ontslagen medewerkers uit de bank- en verzekeringssector kan binnen een jaar weer aan de slag. OVAL, de brancheorganisatie voor dienstverleners op het terrein van werk, loopbaan en vitaliteit komt tot deze positieve conclusie op basis van gegevens van de aangesloten loopbaanbedrijven. Deze bedrijven hebben meer dan tweeduizend mensen uit deze sector al succesvol begeleid naar ander werk.

Voorwaarde is wel dat werkgever en werknemer investeren in bij- en omscholing, outplacement en werknemers marktconforme arbeidsvoorwaarden accepteren. Mensen jonger dan 35 jaar met goede digitale en socialmediavaardigheden die marktconforme voorwaarden aanvaarden hebben de meeste kans om aan het werk te komen.

Minder banen

Massaontslagen door reorganisaties zorgen ervoor dat duizenden mensen in de financiële sector de komende jaren op straat komen te staan. Volgens cijfers van het UWV zullen er in 2017 naar verwachting 56.000 minder banen in deze sector zijn dan in 2007. De toenemende daling is te wijten aan de opkomst van de dienstverlening via internet, zoals online betalingen en het afsluiten van verzekeringen via websites.

Het UWV is somber gestemd over het aantal medewerkers dat na ontslag weer een baan vindt. Uit hun cijfers blijkt dat de financiële dienstverlening met 38 procent de laagst scorende sector is waar mensen binnen een jaar werk vinden. Volgens OVAL is een veel hoger percentage haalbaar, maar daarvoor is wel een aantal acties nodig.

Belemmeringen

Van de voorspelde dreiging van grootschalige werkloosheid is volgens de brancheorganisatie geen sprake. Volgens OVAL is er echter wel een aantal concrete belemmeringen om snel een nieuwe baan te vinden: de ontslagregelingen zijn te ruimhartig en geven verkeerde prikkels. “Er is een lange periode van volledig salarisbehoud en dat stimuleert niet om snel een nieuwe baan te zoeken”, aldus Petra van de Goorbergh, directeur OVAL. “Een snel afscheid draagt over het algemeen bij aan succes.” Ook tijdige bij- en omscholing zijn belangrijke factoren. “Het hebben van zogenaamde eenentwintigste-eeuwse vaardigheden is een must. Het MKB staat te springen om mensen die naast de administratieve taken zorgen voor de website, modernere klantcontacten en social media.”

Een ander punt zijn volgens OVAL de arbeidsvoorwaarden. De financiële sector kent in vergelijking met andere sectoren zeer goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. “Als mensen bereid zijn marktconforme arbeidsvoorwaarden te accepteren vergroot dat de kans op een nieuwe baan”, zegt Van de Goorbergh. Daarnaast is het volgens OVAL belangrijk dat mensen hun actieradius uitbreiden en bereid zijn om te reizen en via een uitzend- of detacheringsbaan verdere stappen te zetten.

Kansen

Zowel huidige werkgevers als werknemers moeten volgens de brancheorganisatie investeren in een effectief sociaal plan dat ontslagen medewerkers actief ondersteunt bij bijscholing, outplacement en indien nodig omscholing. “Waarbij men uitgaat van het belonen van snelheid en het vinden van een nieuwe baan”, zegt Van de Goorbergh.

Mensen die met begeleiding succesvol een nieuwe baan hebben gevonden werken nu in diverse sectoren. Zo is er een vrouw die het begeleidingstraject heeft gebruikt om een opleiding tot schoonheidsspecialiste te volgen en nu een praktijk aan huis heeft. Of een 58-jarige man die boventallig raakte en juist tijdens zijn sollicitatie opviel door zijn ervaring en daarom weer een de slag is. Ook is er een dame die na haar ontslag bij een bank door het volgen van diverse workshops uitblonk en werk heeft gevonden als flexibel receptioniste.

Over OVAL

OVAL bundelt de krachten van dienstverleners die actief zijn op het terrein van werk, loopbaan en vitaliteit. Zij leveren een bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van mensen. En ze werken voor werkgevers, verzekeraars, werknemers, UWV, gemeenten en individuele werkzoekenden. OVAL-leden voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Ze worden hier regelmatig op getoetst.

Bron: OVAL

14/03/2017

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter