Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Jobcoaching

Werk is belangrijk. Het is een bron van inkomsten en zorgt ervoor dat mensen mee kunnen in de samenleving. Een inclusieve arbeidsmarkt is hard nodig, zodat iedereen die kan en wil werken dit naar vermogen kan doen. Om dit realiseren moeten we aan de slag om mensen ondersteuning te bieden om aan het werk te komen. Jobcoaching is hiervoor een veelvuldig ingezet en gewaardeerd instrument om mensen met afstand tot arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Jobcoaching geeft werkgevers de kans om hun vacatures in te vullen en biedt mensen met een arbeidsbeperking de mogelijkheid om aan de slag te kunnen. Jobcoaching is een individuele voorziening die wordt toegekend door UWV of gemeente, bedoeld om mensen met een arbeidsbeperking te ondersteunen bij hun werk in een reguliere functie.

Wat doet een jobcoach?

Een jobcoach ondersteunt mensen met een arbeidsbeperking zodat ze in staat zijn om in een reguliere functie aan de slag te gaan en te blijven. Daarbij kijkt de jobcoach altijd naar twee kanten: naar de mogelijkheden van de werknemer én naar de functie, werkplek en omgeving waarin de werknemer moet functioneren. Op basis hiervan stelt de jobcoach in samenspraak met de werknemer en werkgever een op de persoon afgestemd begeleidingsplan op. De jobcoach begeleidt in het traject ook de werkgever door hem te informeren over de kwaliteiten en valkuilen van de werknemer. In de FAQ’s Jobcoaching lees je de 28 meest gestelde vragen over externe jobcoaches.

Onderzoek toont toegevoegde waarde aan

De afgelopen jaren is in diverse onderzoeken de toegevoegde waarde van jobcoaching aangetoond. Zo’n 60 procent van de mensen met een structurele beperking die via een jobcoach naar werk worden begeleid, heeft na drie jaar een baan. Van hen heeft bijna 40 procent dan een vast contract bemachtigd. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is uitgevoerd. Aan veel onderzoeken hebben OVAL en leden meegewerkt. Een overzicht van onderzoeken is opgenomen in deze presentatie, inclusief de links naar de volledige onderzoeksrapporten.

Hoe weet je dat de kwaliteit van een jobcoach geborgd is?

Veel jobcoaches zijn gecertificeerd en geregistreerd. Er zijn verschillende onafhankelijke organisaties die keurmerken voor kwaliteitsborging bieden. Zij toetsen de jobcoach(organisaties) op verschillende, kwantificeerbare criteria, die van invloed zijn op de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlener. Als een jobcoach(organisatie) een keurmerk heeft van het UWV (erkenningskader) of lid is van OVAL dan kun je er zeker van zijn dat deze voldoet aan de kwaliteitseisen.

De vijf grootste misverstanden over de jobcoach

Helaas zien we dat jobcoaching nog onvoldoende wordt ingezet. Hierdoor blijven talenten en kansen onbenut. Er doen namelijk allerlei ideeën de ronde over de inzet van een jobcoach. Jobcoaches zouden duur zijn. Jobcoaches zouden werk doen dat de organisatie zelf ook wel kan. Of: jobcoaches komen alleen van pas als het echt uit de hand loopt. De werkelijkheid is veel genuanceerder. Leer hier het artikel De vijf grootste misverstanden over de jobcoach.

Bekijk ook het standpunt Ondersteuning voor kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter